top of page

Hur påverkar blåljus sömnen?

Uppdaterat: 24 jan.

I dagens digitala värld är det svårt att undgå skärmar och elektroniska enheter. Vi är ständigt omgivna av blått ljus från våra mobiler, datorer och TV-skärmar, och det har blivit en del av vår dagliga rutin. Men hur påverkar detta blåljus egentligen vår sömn? Forskning visar att det kan ha betydande konsekvenser för vår nattsömn och övergripande hälsa.


Två hundar som sover


Biologiska klockan och melatoninproduktionen

Människokroppen är har en naturlig dygnsrytm som regleras av den så kallade biologiska klockan, cirkadianska rytmen. Klockan reglerar bland annat produktionen av sömnhormonet melatonin, som ger kroppen signaler att det är dags att varva ner och förbereda sig för sömn. Problemet uppstår när blått ljus, särskilt i de kortare våglängderna, stör denna process.


Blått ljus minskar produktionen av melatonin mer än andra ljusfärger. När vi exponeras för blått ljus på kvällen, särskilt från skärmar, sänder det signaler till hjärnan att det fortfarande är dagtid och att vi ska vara vakna och alerta. Ofta ökar även hjärnaktiviteten när man använder sin mobil eller kollar på TV, detta kan leda till att vi har svårt att somna och får en försämrad sömnkvalitet.


Blåljus försämrar sömncykeln

Blåljuset förstör sömncykeln genom att skicka hjärnan signaler om att det är dag fastän det är natt. Forskning har visat att exponering för blått ljus på kvällen kan förskjuta sömncykeln och göra det svårare att vakna upp på morgonen. Det kan göra att du kommer vakna upp väldigt trött och känna dig lite vimsig, vilket sedan påverkar vår produktivitet och mentala hälsa negativt.


Minimera blåljusets påverkan på sömnen

Ifall du har sömnproblem och har svårt att somna på kvällen så kan det bero på din användning av mobil och andra elektroniska enheter på kvällen.


1. Använd blåljus filter

Nästan alla mobiler, datorer och andra typer av skärmar har ett blåljus filter inbyggt. Filtret gör att det kommer ut mindre blåljus från skärmen, vilket gör att du inte blir lika exponerad för blåljus. Sätt alltid på filtret ifall du använder mobilen på kvällen.


2. Undvik skärmar innan läggdags

Hjärnaktiviteten ökar när du kollar på sociala medier som tiktok eller instagram. För att ge hjärnan en chans att vara ned innan du ska sova kan du till exempel läsa en bok eller utföra andningsövningar.


3. Investera i anti blåljus glasögon

Blåljus glasögons fördelar,

  • Skyddar mot blåljus

  • Minskade sömnproblem

  • Ökar produktionen av melatonin

  • Ögonen kan slappna av

  • Somnar lättare

Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
bottom of page