top of page

Läsning och sömn, en kanonduo!

Att läsa är något färre och färre av oss gör. Läsning och sömn hänger ihop, men läsning är även viktigt för en massa andra saker. I detta inlägg ska vi gå igenom varför läsning och sömn hänger ihop, och varför det gör det!


stress och sömn

Läsning och sömn

Stress är ett av de vanligaste sömnproblem vi lider av. Att läsa är ett väldigt effektivt sätt att minska stress och främja avslappning. En studie genomförd av University of Sussex visade att läsning kan minska stressnivåerna med hela 68%. När vi har lägre stressnivåer tar det kortare tid att somna, och sömnen blir mer kvalitativ. En annan studie involverade 496 människor som läste innan de gick och la sig, samt 496 människor som inte läste. Studien visade att 42% av de som läste kände att deras sömn blev bättre, medan hos de som inte läste kände 28% att deras sömn blev bättre. En tredje studie visar att ifall man läser en kort stund innan man ska sova så kan det göra att man sover längre.


Ett bättre alternativ

Att läsa innan du ska somna är ett mycket bättre alternativ än att använda mobilen eller annan digital enhet. Enligt en studie så är mobilen en stor anledning till varför vi blir stressade. Studien visar även att de som använder mobilen i väldigt hög utsträckning lider av mer rygg och nackproblem, vilket i sin tur kan öka stressnivåerna. Att läsa innan du ska sova är alltså ett bättre alternativ för sömnen och hälsan.


Vad ska man läsa?

Det finns inget som tyder på att vissa böcker är sämre för sömnen. Men, vi rekommenderar att man ska läsa något som är mer neutralt, inte super läskigt eller spännande. Varför? Jo, ifall du läser något som du verkligen fastnar i kommer det vara svårt att sluta tänka på det när du ska sova. Detta gör att aktiviteten i hjärnan ökar, vilket gör att det blir svårare att koppla av. Försök hitta en bok som du gillar, men inte blir helt galen i. Läsning och sömn kan möjligtvis påverkas av den bok du läser, men det finns ingen vetenskaplig fakta bakom det.


stress och sömn

Läsning är inte bara för sömnen

Läsning och sömn är verkligen en kanonduo, men läsning är viktigt för många andra saker. Genom att följa karaktärers livsöden i skönlitterära verk öppnar vi som läser upp förståelse för olika perspektiv och komplexa känslor. Det främjar inte bara empati utan också ökar förmågan att identifiera sig med andras upplevelser och utmaningar. På så sätt blir läsningen en källa till ökad social kompetens och medkänsla. Studier visar även på att barn som läser får bättre betyg på läsprov, men även på prov som handlar om intelligens. Studien menar även på att de som är intelligenta vid ung ålder ofta håller kvar den intelligensen tills senare i livet.Källor:Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page