top of page

Kaffe och sömn, går inte hand i hand.

Uppdaterat: 13 dec. 2023

Nästa alla av oss gillar kaffe. Man vaknar upp och det första man gör är att ta en kopp kaffe, men det räcker inte med en morgon kaffe endast. Man slurkar i sig några koppar till på jobbet och ens sista kaffe är färdig drucken vid 18, och det är då problemet uppstår. I denna artikel går vi igenom varför du inte ska dricka kaffe sent på kvällen samt hur kaffe påverkar dig och din sömn.


Två hundar som sover


Kaffekonsumering

Kaffe är världens näst mest populära dryck, varje dag konsumeras cirka 3 miljarder koppar kaffe runtom i världen. I Sverige dricker vi i genomsnitt ca 3,2 koppar om dagen. Rekommendation ligger på ca 5 koppar i veckan, det är bra mycket mindre än det svenska genomsnittet. Hur farligt är det för sömnen och hälsan att dricka så mycket kaffe?




Hur fungerar kaffe och sömn?

Du vet förmodligen att kaffes huvudingrediens är koffein, det är ingen nyhet. Vi känner oss ofta piggare när vi dricker koffein, detta är eftersom att koffein ökar aktiviteten i centrala nervsystemet. Om koffein gör dig pigg, vad gör då dig trött? Det är främst två faktorer.


1. Cirkadiska rytmen

Primärt regleras vår inre biologiska klocka och dygnsrytm av den cirkadiska rytmen. Den fungerar som dirigent för flera viktiga kroppsprocesser och sänder signaler till våra organ. Den cirkadiska rytmen är också ansvarig för att naturligt skapa en dag- och nattcykel för dig. Det innebär att du upplever regelbundna perioder av trötthet och vakenhet vid specifika tider, vilket i grund och botten styr ditt sömn- och vakenhetsmönster.


2. Adenosin

Adenosin är en naturlig kemisk förening som fungerar som en signalsubstans. Adenosins huvudsakliga roll är att reglera sömncykeln. Adenosin skapas i hjärnan och det skapas när vi är vakna. Ju längre vi är vakna desto mer adenosin skapas i kroppen och när adenosinnivåerna når en viss tröskel känner vi oss trötta, vilket signalerar att det är dags att sova. Adenosin påverkar sömnen genom att binda till receptorer i hjärnan och därmed minska aktiviteten i nervceller, vilket resulterar i en lugnande effekt och underlättar övergången till sömn. Kort sagt, adenosin spelar en nyckelroll i regleringen av vår sömn och vakenhet.


Nu kommer problemet...

Kaffe påverkar sömnen eftersom det innehåller koffein, en substans som liknar adenosin. Koffein kan binda till adenosinreceptorerna i hjärnan och blockera deras aktivitet. Eftersom adenosin vanligtvis har en lugnande effekt och bidrar till trötthet, hindrar koffein dessa signaler och håller oss vakna och alerta.


Problemet uppstår när man dricker koffein nära läggdags, eftersom det kan störa den naturliga sömncykeln. Om man konsumerar koffein sent på dagen kommer det att konkurrera med adenosinens sömnsignalering, vilket gör dig pigg istället för trött. Detta kan göra det svårt att somna och försämra sömnkvalitet. Därför bör du inte dricka koffein senare än 6 timmar innan läggdags.



Kaffe kan göra det svårare att stanna i sömn

Enligt en studie kan kaffe göra det svårare för oss att stanna i sömn. Det vill säga att när vi väll sover är det enklare att vakna upp ifall man har druckit kaffe eller någon annan koffein haltig dryck sent på kvällen. Studien tyder inte på att alla som dricker kaffe får denna effekt men ifall du lider av sömnproblem och brukar dricka kaffe, se till att inte dricka sent på kvällen.


Vad kan du dricka istället?

De flesta av oss dricker kaffe för att det är gott, men framförallt för att det är varmt och mysigt. Att dricka varma drycker på kvällen kan bidra till att man blir lugnare vilket gör kroppen redo för sömn. Alla gillar vi olika saker, därför rekommenderar vi,


Te, att dricka en kopp te innan man går och lägger sig är både mysigt och positivt för sömnen.


Koffeinfritt kaffe, att dricka koffeinfritt kaffe känns som att dricka vanligt kaffe, bara att du kommer kunna sova gott.


Kokosvatten, bra för att minska ens koffeinkonsumtionen och fortfarande känna sig pigg och energifylld.


Källor:



Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!




All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page