Att snooza kan vara väldigt skönt att göra och de flesta av oss gör det. Man har alltid sagt att det är dåligt att snooza, att det försämrar sömnkvaliteten samt påverkar det kognitiva negativt, men det finns inte vetenskapliga bevis bakom det. Nu visar nya studier från Stockholms Universitet på annat och det ska vi gå igenom i denna artikel.
Bakgrund
Tina Sundelin, forskare på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet har genomfört en studie på hur vanligt det är att man snoozar och hur snoozande påverkar sömn, trötthet, humör och mentala förmågor.
Studien bestod av två delar. I den första studien undersöktes snooze-beteendet hos 1732 personer för att identifiera vanliga mönster, man undrade vilka som snoozar och varför. Resultaten visar att snoozande är vanligt, speciellt bland unga vuxna och kvällsmänniskor. Många uppger trötthet som huvudorsaken till att snooza när klockan ringer på morgonen.
I den andra studien undersöktes sömnmönstret hos 31 regelbundna snoozare vid Stockholms universitets sömnlabb. Deltagarna väcktes vid två olika tillfällen: en morgon genom att snooza i 30 minuter och en morgon utan snooze. Resultaten ger lugnande insikter för snoozare. Trots att sömnen stördes under den halvtimmeslånga snooze-perioden, sov de flesta fortfarande över 20 minuter, vilket hade minimal påverkan på den totala sömnen. Snoozarna undvek att vakna från djupsömn och presterade något bättre på kognitiva tester direkt efter uppvaknandet. Dessutom observerades ingen påverkan av snoozandet på humör, sömnighet eller kortisolenivåer i salivet.
Resultatet?
– Vi såg inga negativa effekter av att snooza på kortisolutsöndring, morgontrötthet, eller humör och inte heller några störningar på nattsömnens kvalitet. Det säger Tina Sundelin, forskare vid Stockholms universitet och huvudansvarig för studierna.
– Sammantaget visar studien att en halvtimmes snoozning inte har några negativa effekter på nattsömn eller sömntröghet, känslan av att inte ha kommit igång ordentligt på morgonen. Om något såg vi snarare en del positiva utfall, såsom en minskad sannolikhet att behöva vakna ur djupsömn. När deltagarna fått snooza var de också lite mer snabbtänkta precis när de gått upp.
Att snooza förstör alltså inte nattssömnen om man snoozar i max 30 minuter, du känner dig inte heller tröttare av att snooza och snooza försämrar inte djupsömnen. Vi rekommenderar inte dig att snooza, men om du redan gör det behöver du inte sluta med det eller oroa dig för att det försämrar sömnen.
Källor: Stockholms Universitet
Sunrise alarm clock
Vi du sluta snooza? Vi snoozar ofta för att vi känner oss för trötta för att gå upp, därför finns sunrise alarm clock. Ett alarm som alltid får dig att känna dig pigg när du vaknar, du kommer aldrig att behöva snooza igen om du inte vill det!
Trött på att vara trött?
Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.
Intressant!