top of page

Tyngdtäcken - därför förbättrar de sömnen

Uppdaterat: 6 maj

Att sova med tyngdtäcken har blivit väldigt populärt under senaste åren. Men varför har tyngdtäcken blivit så populära och vad är effekterna av att sova med ett tyngdtäcke?tyngdtäckets effekter

Läs mer om

Vad är ett tyngdtäcke?

Kortfattat är ett tyngdtäcke ett täcke som är fyllt med tunga material som glas- eller plastpärlor. Tyngdtäcken brukar väga mellan 4 och 16 kg, men det kan variera. Tanken bakom dessa täcken är att det ökade trycket på kroppen ska främja produktionen av hormoner som serotonin, oxytocin och melatonin, vilket i sin tur kan främja avslappning och sömn.


Tyngdtäckets effekter på sömnen

En studie utförd av Mats Adler, överläkare och forskningsledare vid Centrum för psykiatriforskning på Karolinska universitetssjukhuset visar på att tyngdtäcken förbättrar sömnen och den allmänna hälsan. Studiens resultat tyder på att effekten var stor, med betydande minskning av sömnsvårigheter, en ökad daglig aktivitetsnivå och en minskning av dagliga symtom på trötthet, depression och ångest. 


Studien visade även att tyngdtäckets effekter höll i sig under en lång period. 

– När vi följde upp studien efter ett år hade de med tyngdtäcken ytterligare förbättrat det positiva resultatet, säger Mats Adler.


En annan studie visade att tyngdtäcken kan öka produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket kan kopplas till en snabbare insomning och en mer kvalitativ sömn. Deltagarna i studien angav även att tyngdtäcken gjorde att de kände sig tröttare snabbare och somnade snabbare.hund sover med ett tyngdtäcke

Främjar lugn och avslappning

Studier menar på att nivåerna av närhetshormonet oxytocin ökar vid en effekt som kallas DPS, Deep Pressure Stimulation. DPS främjas när det skapas ett tryck mot huden, och tyngdtäcken skapar tryck mot huden. Oxytocin främjar avslappning och minskar stress och ångest, vilket främjar en snabbare insomning och högre kvalitet på sömnen. Därför tros det att tyngdtäcken främjar DPS, och på så sätt främjar lugn och avslappning. 


– Täcket ger en behaglig tyngd mot kroppen som gör att det skickas en känslofeedback till hjärnan, som på olika sätt ger en lugnande och avslappnande effekt. Det kan dels ske via en ren nervimpuls, och dels genom att det frisätts lugnande hormoner som oxytocin och serotonin, säger Mats Adler.


Tyngdtäcken kan hjälpa mot insomni

Många lider av insomni och det kan vara svårt att bli av med det. Men studier har visat att tyngdtäcken kan bidra till minskad insomni. Studien undersökte både objektiva och subjektiva effekter av att sova med ett tyngdtäcke. Vetenskapen visade att tyngdtäcken bidrog till att man somnar enklare, fick en lugnare och längre sömn och att man rörde sig mindre under sömnen. Deltagarna själva rapporterade att de hade en bekvämare sömn samt en förbättrad sömnkvalitet.


Sover med ett tyngdtäcke

Tyngdtäckets effekter på människor med ADHD

För de som lider av ADHD eller är hyperaktiva är det vanligt att ha problem med sömnen, vanligast är att det tar väldigt lång tid att somna. Studier visar på att tyngdtäcken kan främja sömnen hos människor med ADHD och/eller autism. Stuiden visade att tyngdtäcken kan bidra till att man somnar enklare, sover under hela natten och att tyngdtäcken främjar förmågan att kunna slappna av under dagen. Enligt studien främjade även tyngdtäcket morgon/kvällsrutinerna hos personer med ADHD och autism. Läs mer om tyngdtäcken och ADHD.


Vilket vikt ska man välja på ens tyngdtäcke?

När du ska köpa ett tyngdtäcke är det viktigt att välja rätt tyngd, den optimala tyngden på ens täcke är 10-15% av ens kroppsvikt. Men detta är väldigt personligt, ifall man har svåra sömnproblem kan det vara bättre med ett täcke som väger ca 15-20% av ens kroppsvikt. Samma sak gäller ifall du inte känner av tyngdtäckets effekter, då kan det vara värt att köpa ett tyngre tyngdtäcke.Källor:Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page