top of page

Tyngdtäcken kan hjälpa barn med ADHD

Uppdaterat: 6 maj

25-50% av barn med ADHD lider av sömnproblem, och det kan vara svårt att bli av med dem. Men studier har visat att tyngdtäcken kan främja sömnen hos barn med ADHD.tyngdtäcken barn med ADHD

ADHD och sömn

Varför lider ca 50% av barn med ADHD av sömnproblem? Det kan bero på många olika faktorer, men något som påverkar starkt är en överaktiv hjärna. För barn med ADHD, och de som är hyperaktiva, är hjärnan ofta i full fart, vilket gör det svårt att varva ned och koppla av. En annan faktor är medicinen, ADHD-medicin kan påverka sömnen, och ifall det gör, är det viktigt att du kontaktar din läkare.


Tyngdtäcken kan förbättra sömnen hos de med ADHD

Det finns flera studier som har visat på att tyngdtäcken kan främja sömnen hos de med ADHD. En svensk studie fick positiva resultat om tyngdtäcken. Resultaten visade att tyngdtäcken kan hjälpa barn med ADHD med sitt vardagliga liv, sin känslomässiga reglering och en förbättrad sömnkvalitet. En annan studie visade också positiva resultat kring tyngdtäcken. Studien visade att tyngdtäcken kan bidra till att man somnar enklare, sover under hela natten och att tyngdtäcken främjar förmågan att kunna slappna av under dagen. Enligt studien främjade även tyngdtäcket morgon/kvällsrutinerna hos personer med ADHD.


Den svenska studien använde sig av Novistas tyngdtäcken


tyngdtäcken och hund

Vad säger barnen själva om tyngdtäcken?

Många barn med ADHD upplever tyngdtäcken som väldigt positiva, men inte alla. Här kan du läsa vad barnen själva tycker.


När jag hade ett vanligt täcke, kunde jag inte somna. För då hade jag inte vikten. När jag fick tyngdtäcket, som var tungt, då hade jag vikten mot min mage, vilket var väldigt skönt. (Flicka 11 år)


Det var bra på ett sätt, men sen fick jag ganska ont. Det gjorde ont i min rygg och nacke när jag sov med täcket i ett par nätter. Ibland behövde jag ta en paus, för att jag kunde inte använda täcket för att det gjorde ont. Men annars var det bättre, för jag kunde somna snabbare … kanske kan vara lättare. Det kanske var för tungt för mig. (Flicka 13 år)


Det är som att jag blir lugnare och lugnare. När jag är lugn blir jag trött enklare. Som idag i skolan, vi hade löpning. Vi behövde springa en lång runda och då var jag inte alls lugn och blev väldigt alert senare. Men sen när jag lägger mig i sängen och blir lugnare och lugnare, då kan jag enklare lugna mig. (Flicka 8 år)


Det är mindre pillande nu när jag har täcket. Innan var det mer plockande och pillande. Då pillade jag med saker och var rastlös. Det kanske är på grund av vikten som jag inte rör mig så mycket som jag brukar. Så jag sover kanske bättre. (Kille 12 år)


Ibland har jag svårt att komma upp ur sängen, jag vill bara stanna i sängen under mitt varma tyngdtäcke. Så det är både positivt och negativt, eftersom att det är väldigt skönt men samtidigt så blir det svårt att gå upp och det är jobbigt. (Tjej 15 år) 


Det är enklare att somna. Eftersom att det känns som, du fattar… jag kan inte förklara, men när jag inte har ett tyngdtäcke känns det som att jag inte riktigt kan sova. (Flicka 13 år)


Det kändes dåligt när jag inte kunde sova, för det var skola nästa dag. Jag kunde inte sova och var väldigt trött i skolan. Nu får jag mer sömn och jag är mer alert under dagtid, så jag kan jobba hårdare i skolan. (Flicka 11 år)


ADHD, tyngdtäcken och melatonin

Barn med ADHD får ofta melatonin som medicin mot sömnproblemen. Detta kan bero på att barn med ADHD har lägre nivåer av melatonin, och då behöver man göra något för att öka det. Studier har visat att tyngdtäcken kan öka nivåerna av melatonin, men studien är testat på människor utan ADHD.


Vilket vikt ska man välja på ens tyngdtäcke?

När du ska köpa ett tyngdtäcke är det viktigt att välja rätt tyngd, den optimala tyngden på ens täcke är 10-15% av ens kroppsvikt. Men detta är väldigt personligt, ifall man har svåra sömnproblem kan det vara bättre med ett täcke som väger ca 15-20% av ens kroppsvikt. Samma sak gäller ifall du inte känner av tyngdtäckets effekter, då kan det vara värt att köpa ett tyngre tyngdtäcke.Källor:Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page