top of page
Skribentens bildGreat Sleep Solutions

För lite sömn ökar risken för demens

Uppdaterat: 13 dec. 2023

Att sova mindre än sex timmar per natt kan leda till demens och/eller andra hälsoproblem. I denna artikel får du ta del av långtidsstudie som visar på att detta stämmer.


Två hundar som sover

Sov mer än sex timmar per natt

I en långtidsstudie har forskare följt över 8 000 britter sedan 1985. Resultatet visar att sova sex timmar eller mindre per natt konsekvent vid 50, 60 och 70 års ålder var kopplat till en 30% ökad risk för demens jämfört med en normal sömn på sju timmar. Deltagarnas genomsnittliga ålder vid demens var 77 år. Studien kontrollerade sociodemografiska, beteendemässiga, kardiometabola och psykiska faktorer, även om de flesta deltagarna var vita, välutbildade och friskare än genomsnittsbefolkningen. Dessutom mättes sömnen objektivt hos ungefär hälften av deltagarna då de fått bära en aktigraf, ett instrument som man placerar på handleden och så registrerar det ens sömnmönster.


Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt menar även på att kort sömn har starka kopplingar till demens,


- Och dessutom finns det biologiska mekanismer som talar för ett samband. Till exempel kan inflammationsprocesser starta på grund av kort och dålig sömn och det påverkar även hjärnans möjligheter att hinna städa ut slaggprodukter, något som är kopplat till ökad risk för demens, säger Torbjörn Åkerstedt. Teorin är alltså då att om du inte får tillräckligt med sömn kommer din hjärna inte ha tillräckligt med tid att avlägsna beta-amyloid och andra ämnen. Dessa ämnen fortsätter sedan att samlas dag efter dag tills de orsakar demens.


Risken för demens finns i medelåldern också

Att sova mindre en sex timmar kontinuerligt är farligt, det visar studien på, men att det är farligt i medelåldern är något som inte alla vet. Därför är det viktigt att man prioriterar sömnen, även när man är yngre. Om du inte kan sova mer än sex timmar per natt kan du läsa 13 tips till för att sova bättre eller kolla in i butiken.


En av de bättre studierna

Forskare har alltid haft svårt att förstå vad som påverkar vad mellan sömn och demens, gör sömnbrist att man får demens eller gör demens att man får sömnbrist? Torbjörn Åkerstedt säger till Dagens Nyhet (21 april 2021) att studien är bland de bästa inom området och att resultatet visar på samma som andra studier. Detta tyder på att sömnbrist ökar risken för demens men det betyder inte på att demens ökar risken för sömnbrist.


Källor:




Trött på att vara trött? Kolla in i butiken.




All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

1 comentario

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Invitado
25 nov 2023
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Väldigt intressant artikel, tack för att ni delar med er av sådan viktigt information!

Me gusta
bottom of page