top of page

Förbättra sömnen med meditation!

Uppdaterat: 22 jan.

I dagens värld blir sömnen enkelt försämrad, och många människor kämpar för att få den vila de behöver. Ett effektivt sätt att förbättra sömnkvaliteten är genom meditation, en praktik som främjar avslappning och mental klarhet. I den här artikeln kommer vi att utforska olika meditationsmetoder och strategier för att hjälpa dig att sova bättre och djupare.


Två hundar som sover

Kost och sömn

Hur påverkar meditation sömnen?

Meditation har visat sig vara en effektiv metod för att främja bättre sömn och övervinna sömnproblem. Genom att regelbundet utföra meditation skapar man ett lugnt och avslappnat tillstånd som hjälper att minska stress och ångest, vilket är två vanliga orsaker till sömnproblem. Genom att fokusera på andningen eller använda avslappningsmetoder under meditationen sänker man aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, vilket i sin tur främjar aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet. Denna skift i nervsystemets balans hjälper kroppen att slappna av, sänker hjärtfrekvensen och minskar nivåerna av stresshormoner som kortisol.


Meditation och stress

Som du kanske vet är stress en av sömnens största fiender, trots det behöver nästan alla brottas med stress varje dag. Ifall man ska få en djup och återhämtande sömn är det viktigt att kroppen inte har ett överflöd av stresshormonet kortisol. Meditation är ett av de bättre sätten att minska kortisolhalterna. Enligt en studie utförd av Rutgers University minskade meditation kortisolhalterna med nästan 50%, vilket är ett fantastiskt resultat.


Forskning visar på att man inte behöver meditera särskilt länge för att uppnå resultat. En studie visar att kroppens minne, koncentrationsförmåga och välmående förbättras av endast 13 minuters meditation dagligen.


Ifall du är väldigt stressad och lider av sömnproblem kan meditation vara din väg till en bättre sömn. Men det kan vara svårt att komma igång med meditation utan någon erfarenhet. Anmäl dig till sömnklubben eller kolla på dessa kostnadsfria videos för att enklare förstå hur du ska börja.


sömn och kost

Olika typer av meditation för sömnen

Det finns en massa olika typer av meditation, men det är viktigt att välja rätt. När man börjar meditera är det viktigt att man gör något som känns hyfsat bekvämt. Det bästa är att testa sig fram och utföra flera olika typer av meditation. Här är några tips på vad du kan testa,


Mindfulness-meditation

Mindfulness-meditation innebär att fokusera på andningen och vara närvarande i nuet. Genom att observera tankar utan att fastna i dem främjas lugn och avslappning, vilket kan minska stress och förbättra sömnen.


Progressive muskelavslappnande

Progressiv muskelavslappning innebär att successivt spänna och slappna av olika muskelgrupper medan man fokuserar på andningen. Denna metod främjar avslappning och kan hjälpa till att mjuka upp kroppens spänningar, vilket i sin tur kan förbättra sömnen.


Andningsmeditiations 

Andningsmeditation är en form av meditation som centreras kring medvetenheten om andningen för att skapa lugn och främja avslappning. Denna metod innebär att fokusera uppmärksamheten på andningen och observera varje in- och utandning. Vanligtvis utförs andningsmeditation i en bekväm sittande eller liggande position.


Body scan

Body Scan-meditation är en form av meditation som innebär en systematisk riktning av uppmärksamheten mot olika delar av kroppen. Under denna meditations typ guidas du genom en mental resa genom kroppen, vanligtvis från topp till tå eller tvärtom. Syftet är att skapa medvetenhet och avslappning i varje del av kroppen. 


Börja meditera

Som vi skrev innan är det svårt att börja meditera på egen hand. Därför är det bra att följa en guidad video där en expert hjälper dig med meditationen. Här är några videor vi rekommenderar för att du ska komma igång med din meditation och få ett så bra resultat som möjligt!Källor:


Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

1 comentário

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Convidado:
20 de dez. de 2023
Avaliado com 5 de 5 estrelas.

Jätte fin artikel, bra förklarat och lätt att förstå😊. Jättebra videos som ni länkat. TACK!

Curtir
bottom of page