Sömn är en av de mest grundläggande och nödvändiga funktionerna för vårt välbefinnande, men dess betydelse sträcker sig långt bortom att bara hjälpa oss att känna oss pigga och utvilade. Forskning har under de senaste åren fördjupat vår förståelse för hur sömn påverkar vår hjärnans hälsa, och en särskilt oroande koppling har framkommit: dålig sömn kan öka risken för att utveckla Alzheimers sjukdom.
Alzheimers sjukdom, den vanligaste formen av demens, påverkar miljontals människor över hela världen, och forskare kämpar ständigt för att förstå dessa orsaker och riskfaktorer. En av de mest intressanta och oroande upptäckterna är att sömnbrist kan spela en stor roll i att öka sannolikheten för att drabbas av den hemska sjukdomen.
Sömn och Alzheimers
För att förstå kopplingen mellan sömn och Alzheimers måste vi först titta på vad som händer i hjärnan under sömnen. Sömn är inte bara en passiv period av vila, det är en aktiv process där hjärnan genomgår viktiga reparationer och underhåll. Under djupsömnen rensar hjärnan skadliga substanser, inklusive beta-amyloid.
Beta-amyloid är peptider som bildas naturligt i kroppen och det är särskilt känt för dess koppling till alzheimers. Kroppen producerar dessa peptider naturligt och när vi sover rensar hjärnan de farliga peptiderna. När vi inte sover kan kroppen alltså inte rensa peptiderna och då blir nivåerna av beta-amyloid i hjärnan för höga. Då bildas det plack av beta-amyloid som samlas mellan nervcellerna, och det är då sjukdomen Alzheimers startar. En studie visar att en natt utan sömn ökar nivåerna av beta-amyloid i hjärnan med 5%, för de som lider av Alzheimers uppskattas beta-amyloid nivåerna öka med ca 43%. En annan studie indikerar att en natts sömnbrist resulterade i att nivåerna av proteinet tau ökade med 17%, medan en god natts sömn bara ökade nivåerna med cirka två procent.
Stress, depression och Alzheimers
Stress är ett av de vanligaste sömnproblemen. När vi är stressade så frisätts stresshormoner, bland annat kortisol och adrenalin. Dessa hormoner gör att vi blir alerta och pigga, vilket gör att vi får svårare att somna, men även att kvaliteten på sömnen försämras. Stress och sömn är en ond cirkel, när vi är stressade sover vi dåligt, och när vi sover dåligt blir vi stressade.
Men stress försämrar inte bara sömnen, stress kan även öka chansen för att få Alzheimers. En svensk studie visar att personer med långvarig stress hade en 2.5 gånger högre risk för Alzheimers.
Många som lider av sömnproblem blir deprimerade, idag går cirka 1 miljon svenskar på antidepressiva. Depressioner är dåligt på många sätt, men det är särskilt dåligt för sjukdomen Alzheimers.
Den svenska studien visar även att personer som är deprimerade hade en 2.3 gånger högre risk för Alzheimers. De som led av både långvarig stress och depression hade en 4 gånger högre risk för Alzheimers.
Kan man förebygga Alzheimers?
Ingen forskning tyder på att man kan förebygga Alzheimers till 100%. Att sova bra är viktigt för att förebygga Alzheimers, men bara för att du sover bra betyder det inte att du inte kommer drabbas av sjukdomen. För att förebygga Alzheimers så gott som möjligt är det viktigt att du har en hälsosam livsstil där du sover bra, tränar, är social och äter nyttig kost.
Ifall du behöver hjälp med sömnen kan du läsa 13 tips för att sova bättre eller kika in i butiken och kolla ifall du hittar något som passar dig.
Källor:
Trött på att vara trött?
Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.
Comments