top of page

Träning och sömn - därför påverkar de varandra

Träning och sömn påverkar varandra, för att vi ska kunna träna måste vi sova bra, och för att kunna sova bra måste vi träna.


träning och sömn

Träning och sömn - därför påverkar de varandra

Sömnen är en av de viktigaste faktorerna att tänka på för att uppnå dina mål inom träning. Sömn är den tid då kroppen återhämtar sig, och om du tränar med en kropp som inte är återhämtad, ja, då kommer du inte få det resultat du vill. Sömnen är alltså avgörande för ditt välmående och din prestation, och det är därför sömn och träning påverkar varandra. Träning påverkar även sömnen, när du tränar blir kroppen trött, vilket gör det enklare att somna, och du får en mer kvalitativ sömn. Träning hjälper även kroppen med den cirkadianska rytmen.


Därför påverkar träningen sömnen

Träning är superviktigt för att vi ska må bra och vara glada, men träningen är också superviktigt för att vi ska kunna sova bra. Träning kan bidra till,


Fysisk trötthet

Träning gör att vi blir fysiskt trötta, vilket gör att vi är trötta och redo för sömn när vi väl ska sova. Ifall man är väldigt trött när man ska sova blir sömnkvaliteten oftast högre, då kroppen behöver mer återhämtning.


Minskar stress

Studier har visat att träning kan minska stressnivåerna. Stress är ett av de vanligaste sömnproblemen, och för att få en god natts sömn är det viktigt att inte ha för höga stressnivåer när vi ska sova.


Temperaturreglering

Enligt forskning droppar kroppstemperaturen naturligt med 1-2 grader när vi sover. En stund efter att vi tränat brukar kroppstemperaturen droppa något, vilket kan ge hjärnan signaler att det är natt och dags att sova. Därför kan det vara fördelaktigt att träna 2-3 timmar innan sömn. 


Dagsljus

Dagsljuset hjälper kroppen att reglera vår inre klocka, den cirkadianska rytmen. Att få motion ute i dagsljuset kan på så sätt hjälpa kroppen att förstå vilken tid det är på dagen, och vilken tid på kvällen det är dags att sova.


träning och sömn

Därför påverkar sömnen träning

Ens träning påverkas av många saker, men få saker påverkar träningen lika mycket som sömnen gör. Dålig sömn påverkar följande,


Återhämtning

Sömnbrist eller dålig sömn gör att kroppen inte hinner återhämta sig från träningspasset, vilket gör att kroppen inte kan bygga upp musklerna man tränat. God sömn främjar anabolism, vilket främjar cellernas uppbyggnad och det är viktigt för att bygga muskler och stärka kroppen.


Stresshantering

Sömn och stress påverkar också varandra. Sömnbrist gör att vår stresshantering blir sämre, vilket gör att vi blir mer stressade när vi sover dåligt. När vi stressar producerar kroppen mer av ett hormon som heter kortisol, ett hormon som förstör produktionen av testosteron, vilket vår muskeluppbyggnad livnär sig på.


Vikt

Sömnbrist påverkar din vikt. Studier har visat att sömnbrist är kopplat till en ökad konsumtion av mat och och att kvaliteten på maten var lägre. Resultaten av studien visar hur brist på sömn kan påverka dessa viktiga hormoner och därigenom påverka matvanor och viktregleringen. Sömnbrist kan alltså skapa en obalans i dessa hormoner. 


Prestation

Forskning tyder på att sömnbrist gör att vår uthållighet och koncentrationsförmåga försämras, och så sjunker din maxpuls och din prestation blir allmänt sämre. Dålig sömn kan också leda till att man har låga energinivåer, vilket gör att man blir trött snabbt. 


träning och sömn

Vilken typ av träning är bäst för sömnen

Aerob träning är den bästa träningen för sömnen, det vill säga träning som höjer pulsen. Aerob träning kan vara löpning, simning eller cykling. Aerob träning frigör endorfiner, vilket är viktigt för att vi ska känna oss glada, men frigöring av endorfiner kan även minska stress och oro. 


Men medan många fokuserar på aerob träning säger Charlene Gamaldo, medicinsk chef för Johns Hopkins Center för sömn vid Howard County General Hospital, att det viktiga är att göra en aktivitet som du gillar, då är det större chans att man utför den regelbundet. Till exempel kan styrketräning eller yoga höja din hjärtfrekvens, och bidra till de biologiska processerna i hjärnan och kroppen som bidrar till bättre sömnkvalitet, säger Gamaldo.


När ska man träna?

Det är personligt, men Charlene Gamaldo rekommenderar att man minst tränar 1-2 timmar innan sömnen. Då hinner endorfinerna nivåerna minska, och hjärnan får tid att lugna ned sig. På Great Sleep rekommenderar vi att du testar dig fram, många gillar att träna på morgonen, man vaknar till och blir pigg, men andra är för trötta för att träna på morgonen. Så testa att träna vid olika tillfällen och olika tider, och se vad som fungerar bäst för dig. Källor:Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page