top of page

Hur hänger stress och sömn ihop?

Uppdaterat: 1 feb.

Vår moderna livsstil har fört med sig många fördelar, men också en del utmaningar som påverkar vår hälsa. En av dessa utmaningar är den ökade stressnivån som många av oss upplever dagligen. Stress och sömn har en komplex relation, och det ska vi snacka om i detta inlägg.


stress och sömn

Vad är stress?

Stress är kroppens svar på påfrestningar, vare sig de är positiva eller negativa. Det är en naturlig respons som hjälper oss att anpassa oss till olika situationer. Positiv stress, även känd som eustress, kan vara motiverande och hjälpa oss att prestera bättre. Å andra sidan kan negativ stress, eller distress, vara skadlig om den blir långvarig eller överväldigande. Symtom på stress kan vara både fysiska och psykiska, inklusive snabba hjärtslag, ökad andning, muskelspänningar, sömnproblem, oro och koncentrationssvårigheter.


Varför blir vi stressade?

Vi blir stressade när vi är i situationer som kräver något extra och kroppen behöver mobilisera kraft och energi för att hantera situationen. Enligt en studie så är mobilen en stor anledning till varför vi blir stressade. Studien visar även att de som använder mobilen i väldigt hög utsträckning lider av mer rygg och nackproblem, vilket i sin tur kan öka stressnivåerna.


Är stress farligt?

Det finns olika typer av stress, bra och dålig stress. Kortvarig stress är bra, det kan hjälpa en att fokusera och prestera bättre samt hjälpa dig att komma upp på morgonen. Problemet uppstår när stressen blir långvarig och övergår till kronisk stress, vilket kan ha negativa konsekvenser för både fysisk och mental hälsa.


stress och sömn

Hur hänger stress och sömn ihop?

Stress kan påverka sömnen på olika sätt, men ett av de vanligaste är insomni. När vi är stressade tenderar vi att tänka överdrivet mycket på ansvarsområden som arbete, familj och ekonomi, och dessa tankar gör att hjärnan inte kan koppla av, vilket leder till att man inte kan somna. När man ligger i sängen och inte kan sova börjar man ofta tänka på det, vilket i sin tur skapar ännu mer stress.


Kortisol är ett stresshormon, och när vi har för höga nivåer kortisol blir det svårt att somna. En studie har visat att när vi sover så minskar vi kortisolnivåerna, vilket betyder att sömnbrist ökar nivåerna av stress, vilket i sin tur ökar risken för sömnbrist. Dålig sömn gör även att kroppen hanterar stress på ett sämre sätt. Stress och sömn är en ond cirkel som kan vara svår att bryta när man väl hamnat i den.


Minska din stress

Det finns många saker som påverkar hur stressad man är, till exempel vad man äter, om man tränar, om man är social och hur man sover. Men det finns några enkla saker man kan göra för att minska stressen.


Meditation

Meditation är väldigt enkelt och ofta helt gratis att börja med. En studie visade att meditation minskade kortisolnivåerna med nästan 50%, vilket är ett otroligt resultat. Vill du lära dig mer om meditation kan du läsa denna artikel.


Andning

Andning är ett annat ganska enkelt och ofta gratis sätt att minska stress. Den teknik som flest uppger hjälpa dem mot stress är 4-7-8. Man andas in i fyra sekunder, håller i 7 sekunder och sedan andas man ut i åtta sekunder. Man andas in genom näsan och ut genom munnen.


Träna

Träning är viktigt för att minska stress. När vi tränar frisätts endorfiner, kroppens “må-bra” hormoner. Enligt apa.org känner sig 53% bättre efter att de tränat, 35% säger att de blir gladare av att träna och 30% säger att de blev mindre stressade efter att ha tränat.


Sov gott

Som vi redan gått igenom i denna artikel är sömn viktigt för stress, och tvärtom. Att prioritera sömnen är superviktigt för att kunna hantera stress och minska stressniverna. Ifall du vill sova bättre kan du kolla in våra produkter eller läsa 13 tips för att sova bättre.Källor:


Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page