top of page

Att sova för mycket är också skadligt

Uppdaterat: 9 apr.

Många vet att sömnbrist påverkar oss negativt, men få vet att det är dåligt att sova för mycket. I detta inlägg går vi igenom konsekvenserna av att sova för mycket. 


kvinna efter att ha sovit för mycket

Hur mycket sömn är för mycket?

Sömnbehovet varierar från person till person, och särskilt när man är yngre. När man har växt klart och börjar bli vuxen rekommenderas det att sova mellan 6-8 timmar. Att sova för mycket ger en ökad risk för stroke. En studie visar att de som sover mer en 8 timmar per natt, har 46% större chans att drabbas av stroke än de som sover mellan 6-8 timmar. Studien visade att de som sov mindre än 6 timmar per natt hade en 18% högre risk att få stroke.


Precis som att sova för lite, så påverkas det kognitiva av att sova för mycket. En stor studie med 16 000 deltagare visar att sova mer eller mindre än 7-8 timmar per natt har negativa effekter på vår kognitiva förmåga. Enligt studien är det främst förmågan att lösa avancerade problem som försämras av för lite eller för mycket sömn. Att sova för mycket ökar även risken för att bli överviktig och/eller drabbas av diabetes. 


Sov lagom mycket

Just du kanske behöver väldigt många timmars sömn för att känna dig utvilad. Men det finns några knep man kan göra för att behöva mindre sömn, och vara lika utvilad. Studier har visat att träning är viktigt för att få en perfekt sömn där du spenderar mycket tid i de djupa sömnstadierna. Ifall du spenderar mycket tid i de djupa sömnstadierna uppnår du mer återhämtning på en kortare tid. Ifall du vill ha fler tips kan du läsa vår sömnguide, en komplett guide med en massa tips och knep för att uppnå perfekt sömn!


hund efter att ha sova för mycket

Effekter av att sova för mycket


Du känner dig trött under dagen

Konstigt nog kan man känna sig trött när man sovit för mycket. När vi sover går vi igenom olika sömnstadier, och ifall man vaknar ungefär samma tid varje dag så anpassar sig kroppen så att man vaknar i de lätta stadierna. Ifall man sover längre än vanligt finns det en stor risk att man vaknar i de djupa sömnstadierna, vilket gör att du kommer känna dig trött. Det är inte farligt att vakna i djupsömn, men man känner sig trött.


Svårare att somna

Ifall du sover för länge en morgon förstörs din dygnsrytm lite grann. Detta gör att kroppen inte kommer att vara redo för sömn den tid du vanligtvis går och lägger dig, vilket gör att det kommer ta längre tid att somna.


Ökad risk för sjukdomar

Som vi skrev innan så är några av effekterna ökad risk för hjärtsjukdomar. Studier visar också att för mycket sömn, särskilt mer än 10 timmar, ökar risken för att man dör i förtid.


Ökad risk för depression

Sömnbrist är känt för att öka risken för depression, och motsatsen är likadan. Dock är det inte helt säkert ifall att sova för mycket, och för lite, leder till depression eller ifall depression leder till sömnbrist eller översovande. 


Ökad risk för diabetes typ 2

Enligt studier ökar både för mycket och för lite sömn risken för diabetes typ 2. Detta är eftersom att under sömnen regleras nivåerna av hormoner och ämnen som är superviktiga för kroppen. För lite eller för mycket sömn kan då påverka regleringen av glukosnivåerna, vilket påverkar sjukdomen.


Ökad risk för huvudvärk

Många får huvudvärk när de sovit för länge. Enligt studier så minskar nivåerna av seratonin när vi får huvudverk, och för mycket eller för lite sömn kan resultera i för låga nivåer av seratonin. Källor:Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page