top of page

Vilka är de olika sömnstadierna?

Uppdaterat: 17 apr.

Ja, vilka är de olika sömnstadierna? När vi sover går vi igenom flera olika sömnstadier och alla har olika betydelser. I detta inlägg ska vi gå igenom de olika sömnstadierna och deras betydelse för sömnen.


de olika sömnstadierna

De olika sömnstadierna

Det finns fyra olika sömnstadier, ett kallas REM sömn och det står för Rapid Eye Movement, och de tre andra är NREM och det står för Non Rapid Eye Movement. Här är ett diagram som gör det lite enklare att förstå de olika sömnstadierna.

Sömnstadie

Typ av sömn

Kallas även

Normal längd

Steg 1

NREM

N1, insomningsfasen

1-7 minuter

Steg 2

NREM

N2, bassömnen

10-25 minuter

Steg 3

NREM

N3, djupsömn

20-40 minuter

Steg 4

REM

REM-sömn

10-60 minuter

NREM stadier

NREM sömnen är uppdelade i tre olika stadier, och desto högre stadie, desto djupare sover man.


Steg ett, insomningsfasen

Insomningsfasen, även kallad N1, är precis vad det låter som, det är den fas vi är i när vi somnar. Detta stadie är kort, oftast mellan en till sju minuter. I steg ett är vi inte helt avkopplande ännu, utan vi måste komma in i steg 2 för att kunna slappna av helt. Om du inte blir väckt under natten så kommer du förmodligen inte att spendera någon mer tid i steg ett, för denna natt.


Steg två, bassömnen

Bas-sömnen, även kallad N2, är då vi börjar sova lite djupare. Under N2 så minskar kroppstemperaturen, musklerna kan slappna av mer och hjärtslagen och andningen blir lugnare. N2 sömnen är oftast mellan 10-25 minuter i första sömncykeln, men under natten blir N2 sömnen ofta lite längre. Uppskattningsvis så spenderar vi ca 50% av våran sömn i N2.


Steg tre, djupsömnen

Steg tre, även kallad N3, är de sömnstadie där vi sover djupare och det är svårt att vakna då. När vi är i djupsömn minskar muskelspänning, puls och andningsfrekvens och kroppen slappnar av. Under djupsömn visar hjärnaktiviteten tydliga delta-vågor, och detta anses vara vital för kroppens återhämtning, tillväxt och immunstärkning. Djupsömn främjar även insiktsfullt tänkande, kreativitet och minne.


Man spenderar ofta mest tid i djupsömn under den första halvan av natten, och då varar ofta N3 cykeln i 20-40 minuter. Under andra halvan av natten blir dessa stadier kortare och man spenderar mer tid i REM-sömn. Friska vuxna människor spenderar cirka 13-23% av deras sömn i djupsömm.


REM-sömnen

REM, Rapid Eye Movement är steg 4 i våra sömnstadier. Under REM-sömnen ökar hjärnaktiviteten, och nivåerna är liknande till när vi är vakna. Under REM-sömnen upplever kroppen antoni, vilket är en tillfällig förlamning av musklerna. Men ögonen och musklerna som kontrollerar andningen blir inte förlamade. Även fast ögonen är stängda kan man se dess snabba rörelse, därför kallas detta stadie för Rapid Eye Movement. 


REM-sömnen är viktig för våra kognitiva funktioner som minne, lärande och kreativitet. Det är därför det är så viktigt att de som studerar prioriterar sömnen. Drömmar kan inträffa i alla sömnfaser, men det är mindre vanligt under NREM-stadierna. 


Oftast börjar REM-stadiet efter att man sovit i ca 90 minuter. Under natten blir REM-stadiet längre, i början kan det vara 10 minuter, men under andra halvan av natten kan det bli upp mot en timme. En frisk vuxen spenderar cirka 25% av sömnen i REM-stadiet.


stress och sömn

Uppnå en mer hälsosam sömn

Att de olika sömnstadierna påverkar kvaliteten på vår sömn är ingen nyhet, men många av oss får alldeles för lite djupsömn och REM-sömn. Detta kan bero på många olika faktorer, men här kommer lite tips på saker du bör göra, och saker du inte bör göra.


Träna

Träna är superviktigt för att vi ska kunna sova bra. Enligt studier är träning viktigt för att vi ska få en kvalitativ sömn där vi spenderar mycket tid i djup om REM-sömn. Läs mer om varför träning är viktig del av sömnen.


Meditera

Stress är ett vanligt sömnproblem, och stress gör att sömnen blir mer ytlig, det vill säga mindre kvalitativ. Studier har visat att meditation kan minska kortisolnivåerna med nästan 50%. Läs mer om hur du kan förbättra sömnen med meditation!


Lyssna på white noise

En studie har visat att de som lyssnar på white noise kan somna 38% snabbare än de som inte lyssnar på white noise. Genom att somna snabbare kommer du tidigare in i de djupare sömnstadierna. Läs mer om hur ljud och sömn hänger ihop!


Drick inte alkohol

Enligt forskare minskar alkohol den tid vi spenderar i djup och REM-sömn, vilket gör att sömnen blir mindre återhämtande. En studie visade att sömnen blir störd av alkohol, vilket gör att kvaliteten försämras.Källor:
Trött på att vara trött?

Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page