I dagens samhälle sover barn allt sämre. Barn spenderar mer tid vid telefonerna och mindre tid utomhus där de rör på sig. I detta inlägg går vi igenom varför sömnen är så viktigt för barn.

Varför är sömnen viktig för barn?
Sömnen spelar en avgörande roll i utvecklingen av hjärnan. Sömn påverkar glädje, men forskning visar att sömn även påverkar barns uppmärksamhet, kognitiv prestanda, humör, motståndskraft, ordförståelse, inlärning och minne. För att hjärnan ska kunna utvecklas så bra som möjligt är det superviktigt att barn sover bra och tillräckligt mycket. Det är under sömnen som kroppen utsöndrar tillväxthormoner, och studier har visat att barn som sover för lite inte blir lika långa som de barn som sover tillräckligt.
Hur påverkar sömnbrist barn?
Sömnbrist påverkar barn på flera sätt. Forskning visar att dålig sömn gör att TU-barn får liknande problem som barn med ADHD. Detta betyder att de kan få svårare att koncentrera sig och vara uppmärksamma i skolan.
Annan forskning visar att det finns ett stort samband mellan dålig sömn och skolvägrande beteende. Studien visade att de barn som sover dåligt vägrar att gå i skolan i större utsträckning än de barn som sover bra. Studien fann också att dålig sömn kunde kopplas till ett sämre immunförsvar och högre risk för depression och ångest. Andra studier menar att dålig sömn ökar risken för övervikt och diabetes typ-2 hos barn.
Sömnen är en viktig del av skolan. När du sover processar hjärnan all information den tagit in under dagen. Det betyder att de som pluggar hela natten inte kommer komma ihåg lika mycket som de som pluggar några timmar flera dagar i rad, och sover bra. Studier har visat att en timmes extra sömn gör att vi har en 15% större chans att svara rätt.

sömn och barn
Sömnbehovet för barn
Sömnbehovet varierar genom hela livet, och desto yngre man är, desto mer sömn behöver man. Barn som är mellan 0-3 månader behöver cirka 18 timmars sömn om dagen, ibland kan de behöva ännu mer sömn. När barnet är mellan 3-6 månader behöver de cirka 12-18 timmars sömn, och nu sover barnen ofta mer under natten, och är vakna mer under dagen. Detta är på grund av att deras dygnsrytm förändras. Barn mellan 6-12 månader behöver fortsatt mycket sömn, ofta cirka 12-16 timmar.
Barn som är 1-3 år behöver cirka 12-13 timmars sömn, när de är ett kan de behöva uppemot 14 timmars sömn. När barnen är mellan 3-6 år behöver de cirka 11-12 timmars sömn, här kan även insomningsproblem uppstå ifall de varit väldigt aktiva under dagen. Barn mellan 6-12 år behöver cirka 10-11 timmars sömn. När barnen kommer in i tonåren behöver det cirka 9-10 timmars sömn per natt.
Sömntips som hjälper ditt barn att sova bättre
Skapa sömnrutiner
Sömnrutiner är viktigt för alla. Sömnrutiner hjälper vår inre klocka, den cirkadianska rytmen, att hålla koll på dag och natt bättre. Genom att ha fasta sömnrutiner känner kroppen av när det är natt och dags att vara trött, och tvärtom på morgonen. Ifall ditt barn har svårt att reglera sin dygnsrytm kan en sunrise-väckarklocka vara fördelaktigt. Här finns tips på hur du bygger en sömnrutin.
Träna
Träning tröttar ut kroppen vilket gör att man enklare kan koppla av och somna senare på kvällen. Forskning visar att träning kan minska stress, vilket är ett vanligt sömnproblem. Studier har visat att träning kan bidra till att man spenderar mer tid i de djupa sömnstadierna. Att träna när man är ung är inte bara viktigt för sömnen, utan det är även då man lägger grunden för ens fysik. Det är viktigt att inte träna för nära inpå sömnen, max 2-3 timmar innan.
Skapa ett bekvämt sovrum
Att skapa en sömnvänlig miljö i sovrummet är viktigare än vad man tror. Det är viktigt att inreda med mjuka textilier, ha bra utrustning, ha rätt färger och att sovrummet är tyst och mörkt. Läs mer om hur du kan skapa en bekväm sovrumsmiljö.
Undvik starkt ljus innan läggdags
Trötthet och vakenhet styrs av ljus och mörker. Mörker är trötthet, och ljus är vakenhet. Studier har visat att rumsljus, ett ljus som många exponeras för när de sover, eller innan de ska sova, kan minska melatoninproduktionen med 50% Studiens resultat visade också att melatoninnivåerna ökade senare hos 99% av individerna och försenade melatoninets effekt med cirka 90 minuter. Att sova med en mörkläggande sovmask kan därför bidra till en ökad melatoninproduktion.
Lägg undan mobilen
Det blåa ljuset från mobilen, eller andra elektroniska enheter, ger hjärnan signaler att det är dag och dags att vara pigg och alert, fastän vi ska sova. Mobilen kan även skapa stress, vilket gör att sömnkvaliteten blir sämre. Men, det går att skydda sig mot det blåa ljuset genom att använda anti blåljus glasögon. Anti blåljus glasögon gör att du kan exponeras för ljus och blåljus utan att din dygnsrytm och melatoninproduktion påverkas.
Gör inte läxor i sovrummet
Sovrummet ska inte vara förknippat med skola, stress och andra saker, utan det ska bara vara förknippat med lugn och sömn. Gör gärna läxor eller annat som kan skapa stress utanför sovrummet. Om ditt barn spelar TV-spel kan det vara fördelaktigt att ha spelen utanför rummet.
Få naturligt ljus
Dagsljuset styr vår dygnsrytm, och det motverkar störningar i dygnsrytmen. Dagsljus gör att man blir piggare under dagen, och sedan trött på kvällen. Om barn spenderar all sin tid i ett mörkt rum kommer kroppen att ha svårare att reglera melatoninproduktionen, vilket kan leda till att de blir väldigt trötta under dagen och pigga under kvällen. Dagsljus har även positiva effekter på sömnens längd och kvalitet, och under dagtid ger dagsljusexponering ökad vakenhet, mildrar depression och stärker den kognitiva förmågan.
Tyngdtäcken för barn med ADHD
En svensk studie fick positiva resultat om tyngdtäcken. Resultaten visade att tyngdtäcken kan hjälpa barn med ADHD med sitt vardagliga liv, sin känslomässiga reglering och en förbättrad sömnkvalitet. En annan studie visade också positiva resultat kring tyngdtäcken. Studien visade att tyngdtäcken kan bidra till att man somnar enklare, sover under hela natten och att tyngdtäcken främjar förmågan att kunna slappna av under dagen. Enligt studien främjade även tyngdtäcket morgon/kvällsrutinerna hos personer med ADHD.
Tyngdtäcken kan även hjälpa TU-barn med deras sömn. Studier har visat att tyngdtäcken kan öka melatoninproduktionen hos TU-människor med hela 32%. När du ska köpa ett tyngdtäcke är det viktigt att tänka på hur svåra sömnproblemen barnet har, och hur mycket det väger. Om du har frågor kring detta kan du alltid maila oss på hello@greatsleep.s
Källor:
A weighted blanket increases pre‐sleep salivary concentrations of melatonin in young, healthy adults
Trött på att vara trött?
Vi på Great Sleep Solutions hjälper dig!
All information på denna webbplats, oavsett datum, bör aldrig ersätta personlig medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad vårdgivare.
Comments